Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe (moga byc ze schabu),
- 1 średnia marchewka,
- 1 duża cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/3 kostki margaryny,
- śmietana,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- słodka papryka,
- jarzynka,
- bulion lub woda do podlania,
- koperek i natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbić i ułożyć w brytfance,następnie skropić sokiem z cytryny. Zetrzeć marchew na jarzynówce, cebule pokroić w półtalarki, czosnek w plasterki i połozyć równomiernie na kotlety. Dodać śmietanę w zależności od gustu, obłożyć pokrojoną margaryną i przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką i jarzynką, następnie podlać bulionem tak by lekko przykrywało kotlety. Posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. do czasu aż kotlety zmiękną.
Jak podawać?
Kotlety najlepiej podawać z ziemniakami lub ryżem oraz z mizerią.Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kaśka |