Lasagane po bolońsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 cebule,
- 85 dkg mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 listek laurowy,
- słodka papryka w proszku,
- cukier,
- 1 marchew,
- 1 średnia cukinia,
- 5 dkg masła,
- 4 dkg mąki,
- po 1/4 litra mleka i rosołu instant,
- 25 dkg kremówki,- 18 płatków lasagne,
- 15 dkg sera żółtego,
- trochę natki.

Jak przyrządzić?

Cebule obrać, posiekać, smażyć z mięsem na rozgrzanym oleju okoł 10 minut (mieszać). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Sos gotować kilka minut. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem (dodać oregano bazylie według upodobań). Listek laurowy usunąć. Marchew obrać, cukinie oczyścić i umyć. Warzywa pokroić w kosteczkę. Przygotować sos beszamelowy : masło rozgrzać w rondlu, dusić na nim marchew i cukinie 3 minuty na małym ogniu. Oprószyć mąką,zasmażyć. Podlać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy (o wymiarach 30x25 cm). Przykryć 6 płatkami lasagne. Posmarować je połową masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego .Ponownie przykryć 6 płatkami lasagne, posmarować resztą mięsa i porcją sosu beszamelowego. Całość przykryć pozostałymi płatkamilasagne, polać resztą sosu beszamelowego. Posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temperaturze 200*C. Gotowe danie posypać natką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6 porcji
AutorARTUR

Lasagane po bolońsku: Podobne przepisy

Lasagane po bolońsku: wypróbuj również

Włoskie sosy na bazie pomidorów

... ta jest tak różnorodna, że każdy w niej znajdzie coś dla siebie. Postanowiłem więc zdradzić kolejną część jej sekretów. Dziś zajmiemy się sosami pomidorowymi. Wybrałem przepisy na trzy chyba najpopularniejsze: sos boloński, sos neapolitański i ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... Kojarzycie ten specyficzny skład włoskiego spaghetti po bolońsku? Mięso, pomidory, makaron i coś jeszcze – typowy włoski ser parmezan. Czym byłaby kuchnia italska, gdyby nie parmezan? Z pewnością ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... i pieprzem. Makaron po bolońsku ze szpinakiem Na pewno miałaś niejedną okazję, aby skosztować smakowitego spaghetti po bolońsku. Tym razem do przygotowania tego dania wykorzystasz makaron penne i szpinak ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... zaoszczędzić choć trochę czasu, a przede wszystkim mogą pomóc w znalezieniu dawnych smaków. Sos bolognese, zwany też u nas bolońskim, był chyba jednym z pierwszych "gotowców", który masowo podbił ... charakter sosu bolońskiego, zostały więc ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... , jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla wegetarian. Lasagne bolońska Lasagne będzie świetnie komponować się z sosem pomidorowym. Farsz do lasagne stanowią zaś warstwy mięsa oraz startego żółtego sera. Aby je ...

dawno temu

Smakołyki turysty górskiego

... lub bolońskim. Sos można wzbogacić o kukurydzę konserwową, groszek konserwowy lub fasolkę. Najważniejsze składniki to oczywiście boczek, kiełbasa i ser żółty. Większość osób nadaje smak barbelusze przyprawą ...

dawno temu

Dietetyczne spaghetti

... a'la bologneseTa wersja makaronu śmiało dorównuje prawdziwemu spaghetti bolońskiemu, jest tylko nieco lżejsza. Składniki potrzebne do przygotowania tego dania to: 280 g makaronu spaghetti ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... nie wspomnieć także o neapolitańskiej pizzy oraz bolońskim sosem mięsnym o nazwie bolognese. Typowy posiłek we Włoszech składa się z kilku etapów. Najpierw podawana jest przystawka, następnie ...

dawno temu

Powiązane Tematy