Składniki:
- 2 cebule,
- 85 dkg mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 listek laurowy,
- słodka papryka w proszku,
- cukier,
- 1 marchew,
- 1 średnia cukinia,
- 5 dkg masła,
- 4 dkg mąki,
- po 1/4 litra mleka i rosołu instant,
- 25 dkg kremówki,- 18 płatków lasagne,
- 15 dkg sera żółtego,
- trochę natki.
Jak przyrządzić?
Cebule obrać, posiekać, smażyć z mięsem na rozgrzanym oleju okoł 10 minut (mieszać). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Sos gotować kilka minut. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem (dodać oregano bazylie według upodobań). Listek laurowy usunąć. Marchew obrać, cukinie oczyścić i umyć. Warzywa pokroić w kosteczkę. Przygotować sos beszamelowy : masło rozgrzać w rondlu, dusić na nim marchew i cukinie 3 minuty na małym ogniu. Oprószyć mąką,zasmażyć. Podlać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy (o wymiarach 30x25 cm). Przykryć 6 płatkami lasagne. Posmarować je połową masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego .Ponownie przykryć 6 płatkami lasagne, posmarować resztą mięsa i porcją sosu beszamelowego. Całość przykryć pozostałymi płatkamilasagne, polać resztą sosu beszamelowego. Posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temperaturze 200*C. Gotowe danie posypać natką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Autor | ARTUR |