Składniki:
Około 6 dużych, dojrzałych( miękkich) pomidorów, mogą być też malinowe, średnia cebula, maggi w płynie, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub zwykły olej.
Jak przyrządzić?
Pomidory myjemy,kroimy na połówki, wycinammy z nich przyrosty od ogonków nastepnie kroimy na cienkie( ale nie za cienkie) plastry. Przekładamy z deski bezpośrenio na płaski duzy półmisek. Pokrojone plastry przesuwamy tak, by zakryły spód naczynia. Kroimy w cienkie plastry cebulę i rozsypujemy ja na wierzch pomidorów. Wszystko solimy ( pomidory muszą puścić sok,a cebula zmięknąć), posypujemy pieprzem według uznania. Wszystko skrapiamy magii. Dla tych , którzy nie lubią tej przyprawy muszę powiedzieć, że bez obaw mogą jej tu użyć w rozsądnych ilościach ponieważ nie odczuwa się jej smaku . Wszystko na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego! Podaję tą sałatkę do zimnych przystawek, wędlin i do chleba z masłem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Autor | sulika |