Składniki:
makaron - najlepiej spaghettimasa pomidorowa ( mozna samemu ugnieść z 3-4 obranych ze skórki pomidorów)słoiczek lub 2 małe małży w sosie własnym2-3 ząbki czosnkunatka pietruszkikieliszek białego winaoliwa z oliweksól pieprz
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy wedle zaleceń producenta, koniecznie al dente.W międzyczasie na rozgrzaną oliwę na patelni wrzucamy posiekany czosnek, musi się zezłocić.Dodajemy odcedzone małże, po chwili masę pomidorową i posiekaną natkę. Sos dusimy pod przykrywką na małym ogniu około 10-15 minut.Na koniec zalewamy białym winem i jeszcze 5-7 minut już bez przykrywki.Doprawiamy do smaku i łaczymy z makaronem.
Jak podawać?
Na talerzu oczywiście!!!
Uwagi:
Danie jest proste, trzeba jedynie wyczuć moment zagotowania się małży. Około 10-15 minut. Jeśli ktos ne przepada za zapachem owoców morza warto zwiększyć dawkę czosnku lub pietruszki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Monika |