Składniki:
- ziemniaki( tyle żeby było na co najmniej dwie warstwy w blasze),
- oliwa z oliwek extra vergine,
- dwa grube ( 1,5 cm) kotlety schabowe,
- czosnek według uznania,
- papryka surowa pokrojona w paski ok. 1 strąka,
- zioła (oregano, tymianek, bazylia, chili, ostra papryka w proszku),
- sól, pieprz,
- starty żółty serek,
- białko jaja.
Jak przyrządzić?
Ziemniaczki obrane gotujemy na pół miękko, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy pokrojone w cienkie paseczki mięsko, w trakcie smażenia oprószamy je ziólkami i przyprawami(bez soli bo stwardnieje). Gdy ziemniaczki wystygną, kroimy je na dość grube plastry. Gzieś w tym momencie odpalamy piekarnik, aby się grzał, tak na trzy czwarte mocy. Plasterki owe układamy na polanej oliwą blasze do ciast "na zakładkę". Warstwę tę kropimy oliwą po czym posypujemy ziołami, solą, pieprzem i posiekanym drobniutko czosnkiem. NA to wykładamy mięsko, które też kropimy oliwą, posypujemy ziołami i przyprawami + czosnek, można też posypać częścią startego sera, wykładamy paski papryki, na to druga warstwa ziemniaczków. Jeśli jest ostatnia to polewamy ją mieszanką: białko jaja mieszamy z mniej więcej taką samą ilością oliwy i solidną garścią startego sera. Posypujemy obficie ziołami, przyprawami oraz resztą startego serka. Wrzucamy to do pieca na jakąś godzinę i 10 minut i pieczemy do wyraźnego zrumienienia powierzchni potrawy. Podajemy jako główne danie, można z piwem lub z winem, np. retsina.
Potrzebne przybory:
Patelnia, blacha do ciasta lub naczynie do zapiekanek, of course nóż...
Jak podawać?
Na gorąco; polecane zimne piwko lub winko ew. ketchup pikantny.
Uwagi:
Problem polegał na tym że piekarnik nie posiadał termometru... więc temp jest na oko...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 110 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | sporo |
Autor | bobsley |