Ciekawy pomysł na pieczeń wieprzową. Paleta ziół, czerwona cebula, wino i ocet balsamiczny sprawiają, że mięso nie przypomina tradycyjnej polskiej pieczeni. Ma głęboki, wyborny smak, dzięki czemu upieczone w tym aromacie ziemniaki także smakują zjawiskowo. Nie bójmy się ziół, tu używa się ich w hurtowych ilościach. Potrawa aż prosi się o towarzystwo białego wina.
Składniki:
1 kg chudej szynki wieprzowej,
1/2 szklanki oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka suszonego rozmarynu,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonej bazylii,
3 łyżki octu balsamicznego,
3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
3 spore czerwone cebule,
1 kg ziemniaków,
sól.
Jak przyrządzić?
W niedużym słoiczku mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką soli i ziołami.
Mięso myjemy i nacinamy szpikulcem w wielu miejscach.
Mocno nacieramy mięso ziołową oliwą tak, by dostała się do środka.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, która spłynęła z mięsa, obsmażamy szynkę ze wszystkich stron po kilka minut, aż będzie rumiane.
Dolewamy wino i dusimy jeszcze chwilę.
Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wokół szynki układamy obrane ziemniaki.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy pieczeń i okładamy ją cebulą pokrojoną w ósemki, polewamy octem balsamicznym i przykrywamy.
Pieczemy kolejne 30 minut.
Jak podawać?
Podajemy gorące, w towarzystwie sałat.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 110 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |