Troć pod szlachetnym sosem

Przepis kulinarny
Troć pod szlachetnym sosem Zobacz 5 zdjęć

Choć przepis mówi o troci, to sos idealnie sprawdza się zarówno z rybami słodko, jak i słonowodnymi. Tak jak troć właśnie jest rybą dwóch wodnych środowisk. Jej smak przypomina trochę łososia, trochę pstrąga. Jest bardzo delikatny i nie ma nic wspólnego z mulastym aromatem wielu słodkowodnych ryb. Sos oparty na tłustej śmietanie, soku z limonki i odrobinie musztardy gwarantuje wyśmienity smak.

Składniki:

60-70 dag filetu z troci lub innej świeżej ryby,
3 łyżki maki,
½ szklanki oleju,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.

Sos:

20 dag śmietany 36%,
5 dag jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
1 łyżeczka musztardy,
½ łyżeczki miodu,
sok z 1 limonki,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Rybę sprawiamy, myjemy, kroimy na kawałki, osuszamy.

Posypujemy solą i pieprzem.

Na talerz wysypujemy mąkę.

Obtaczamy kawałki ryby w mące i kładziemy na gorący olej.

Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony.

Śmietanę, musztardę, jogurt, sok z limonki i miód wlewamy do rondelka i mieszamy.

Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zabulgocze.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać?

Rybę podajemy na ciepło polaną sosem w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł

Troć pod szlachetnym sosem: Podobne przepisy

Troć pod szlachetnym sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy