Choć przepis mówi o troci, to sos idealnie sprawdza się zarówno z rybami słodko, jak i słonowodnymi. Tak jak troć właśnie jest rybą dwóch wodnych środowisk. Jej smak przypomina trochę łososia, trochę pstrąga. Jest bardzo delikatny i nie ma nic wspólnego z mulastym aromatem wielu słodkowodnych ryb. Sos oparty na tłustej śmietanie, soku z limonki i odrobinie musztardy gwarantuje wyśmienity smak.
Składniki:
60-70 dag filetu z troci lub innej świeżej ryby,
3 łyżki maki,
½ szklanki oleju,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Sos:
20 dag śmietany 36%,
5 dag jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
1 łyżeczka musztardy,
½ łyżeczki miodu,
sok z 1 limonki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę sprawiamy, myjemy, kroimy na kawałki, osuszamy.
Posypujemy solą i pieprzem.
Na talerz wysypujemy mąkę.
Obtaczamy kawałki ryby w mące i kładziemy na gorący olej.
Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony.
Śmietanę, musztardę, jogurt, sok z limonki i miód wlewamy do rondelka i mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zabulgocze.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Rybę podajemy na ciepło polaną sosem w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |