Powinien intensywnie pachnieć cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, imbirem... Wbrew pozorom to nie tylko świąteczne ciasto, pieczemy je chętnie, bo długo zachowuje świeżość, a więc i jego smakiem można się cieszyć dłużej. Podaję przepis na wilgotny i aromatyczny piernik, bo taki lubię najbardziej.
Składniki:
2 szklanki mąki,
szklanka mleka,
¾ szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
3 jajka,
łyżka cynamonu,
pół łyżeczki zmielonych goździków,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta imbiru,
łyżeczka sody,
łyżka kakao,
pół słoika dżemu z czarnej porzeczki,
garść rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych.
Lukier:
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki mleka,
kilka kropelek olejku rumowego.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać cukier i lekko ciepłe mleko.
Ucierać mikserem i nie przerywając wlewać cienkim strumieniem olej.
Następnie kolejno wbijać po jednym jajku, dodać cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, sodę, kakao i dżem.
Zmiksować na gładką masę.
Na koniec dodać sparzone rodzynki, rozdrobnione orzechy i płatki migdałowe.
Ciasto przelać do formy wyłożonej pergaminem.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukier puder utrzeć z mlekiem i olejkiem rumowym i tak przygotowanym lukrem posmarować ciasto.
Udekorować orzechami i kandyzowanymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |