Aksamitny krem o intensywnym smaku i aromacie podawany na zimno w upalne dni lub na gorąco zimą. Zupę z takich składników jadało się od dawna, a to dlatego, że była tania (por rósł prawie w każdym ogródku ) i pożywna. Por – kuzyn cebuli - to warzywo zasobne w wapń i potas, często spożywany reguluje pracę całego organizmu. Dzięki ziemniakom zupa ma kremową konsystencję i jest bardzo sycąca. Jest nieskomplikowana, a ma znakomity smak.
Składniki:
4 pory (tylko białe części),
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
1,2 litra bulionu drobiowego,
pół szklanki śmietany,
kolorowy pieprz,
do dekoracji natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone pory pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
Masło roztopić w garnku, dodać pory, ziemniaki i razem chwilę poddusić.
Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw.
Następnie zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Jeżeli chcemy zupę jeść na zimno, należy schłodzić ją w lodówce.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |