Krem porowo – ziemniaczany

Przepis kulinarny
Krem porowo – ziemniaczany Zobacz 8 zdjęć

Aksamitny krem o intensywnym smaku i aromacie podawany na zimno w upalne dni lub na gorąco zimą. Zupę z takich składników jadało się od dawna, a to dlatego, że była tania (por rósł prawie w każdym ogródku ) i pożywna. Por – kuzyn cebuli - to warzywo zasobne w wapń i potas, często spożywany reguluje pracę całego organizmu. Dzięki ziemniakom zupa ma kremową konsystencję i jest bardzo sycąca. Jest nieskomplikowana, a ma znakomity smak.

Składniki:

4 pory (tylko białe części),
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
1,2 litra bulionu drobiowego,
pół szklanki śmietany,
kolorowy pieprz,
do dekoracji natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone pory pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

Masło roztopić w garnku, dodać pory, ziemniaki i razem chwilę poddusić.

Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw.

Następnie zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i śmietaną.

Jeżeli chcemy zupę jeść na zimno, należy schłodzić ją w lodówce.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Krem porowo – ziemniaczany: Podobne przepisy

Krem porowo – ziemniaczany: wypróbuj również

Powiązane Tematy