Kto ma w domu sokowirówkę, powinien uruchomić ją jak najszybciej. Gwałtowna zmiana zimy w lato nadwyręża nasze organizmy, więc o nie dbajmy. Solidna dawka witamin co najmniej raz dziennie przyda się teraz każdemu. Choć na świeże owoce musimy jeszcze poczekać, możemy skorzystać z zeszłorocznej albo świeżej marchwi, a szczypiorek, rzodkiewki i kalarepka dopełnią smaku. Szok witaminowy gwarantowany!
Składniki:
50 dag marchwi,
duży pęczek rzodkiewek,
2 spore kalarepki,
pęczek szczypiorku,
150 ml przegotowanej wody,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Marchew i kalarepę myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak powstały sok mieszamy z przegotowaną wodą. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a szczypiorek siekamy. Dodajemy do napoju, mieszamy, a na końcu doprawiamy solą i cukrem lub samym cukrem.
Jak podawać?
Podajemy od razu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |