Wystarczy proste ciasto, dodatek owoców, serka mascarpone i bitej śmietany, by zrobić doskonały deser. Babeczki z kruchego ciasta wypełnione po brzegi puszystym kremem i intensywnie pachnące borówką zawsze się sprawdzają i mają rzesze zwolenników. Oczywiście można kupić gotowe babeczki, a zadbać tylko o ich wypełnienie, wtedy deser staje się dziecinnie prosty. Więcej satysfakcji dają jednak te wykonane własnoręcznie i smakują znacznie lepiej.
Składniki:
2 szklanki mąki,
3 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego,
2/3 kostki masła,
żółtko,
2-3 łyżki wody,
200 g serka mascarpone,
250 ml śmietanki kremówki,
borówka amerykańska w żelu (1 puszka),
łyżka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy większej niż foremka. Wykleić nimi foremki i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut, aż się zarumienią. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i połową borówek amerykańskich.Wierzch udekorować pozostawionymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |