Kruche, młode liście botwiny nie muszą kojarzyć się tylko z barszczem, doskonale nadają się też do wiosennej sałatki. Taka sałatka w połączeniu z innymi warzywami to kwintesencja wiosny, świeżości i delikatności. Dodając do niej kawałki mięsa mamy pożywne, bogate w witaminy danie.
Składniki:
2 pęczki młodych liści botwiny,
15 dag polędwicy łososiowej,
2 pomidory,
pęczek rzodkiewek,
pół młodej cebuli,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka płynnego miodu,
łyżka kremu balsamicznego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Oliwę z oliwek starannie wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać sok z cytryny, miód, startą cebulę, krem balsamiczny, sól, pieprz. Umytą sałatę porwać na kawałki. Wybrać zdrowe, młode listki botwiny, podzielić na mniejsze kawałki, niektóre zostawić w całości. Rzodkiewkę pokroić w krążki, pomidory w pół talarki. Warzywa połączyć z polędwicą łososiową pokrojoną w słupki.
Jak podawać?
Sałatkę polać przygotowanym sosem na krótko przed podaniem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 17 zł |