Potrawa znana od dawna, ale warto ją przypomnieć ze względu na niski koszt jej przygotowania. To magiczny sposób na obiad dla czteroosobowej rodziny przyrządzony z jednej piersi kurczaka. Każda porcja to jedno jajko na twardo owinięte cieniutkim płatkiem mięsa. Polecam do tego sos chrzanowy, który nie dość, że pasuje do obu składników, to magicznie scala ze sobą smaki jajka i kurczaka, uszlachetniając potrawę.
Składniki:
pierś z jednego kurczaka,
4 jajka,
sól,
pieprz
kilka gałązek natki pietruszki,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju.
Sos chrzanowy:
pół szklanki jogurtu,
2 łyżki chrzanu,
1 łyżka majonezu,
sól,
pieprz.
Dodatkowo: mocna nić.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo. Mięso z kurczaka kroimy wzdłuż tak, by powstały 4 cieniutkie płaty. Nie martwimy się, gdy mięso się rozpadnie i tak do zawinięcia mięsa będzie potrzebna nitka, można jajka owinąć kilkoma mniejszymi płatkami i dokładnie zawinąć nicią, by jajko nie wystawało. Na oprószonych solą i pieprzem płatach mięsa układamy nieco posiekanej natki pietruszki i jajka. Mięso zawijamy wokół jajek za pomocą nici. Tak przygotowane porcje układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy mięso olejem i układamy na nim kawałki masła, a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Jak podawać?
Gniazdka podajemy z ziemniakami i sałatą. Osobno podajemy sos.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |