Zapiekanki ziemniaczane należą do kategorii dań tanich i pomysłowych. Tak jest i w tym przypadku. Kilka czarnych oliwek i zielona papryka spowodują, że ziemniaki zapieczone pod kołderką z jajek i sera nabiorą szlachetnego smaku. Wytrawne danie, pełne dodatkowych smaków pomidorów, kminku, papryki czy oregano, mimo swojego wegetariańskiego charakteru, śmiało można podać na uroczysty obiad.
Składniki:
1 zielona papryka,
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
½ kg ziemniaków,
1 pomidor,
8 oliwek (najlepiej czarnych),
10 dag ostrego sera żółtego,
5 jajek,
3 łyżki mleka,
1 łyżka oleju,
¼ łyżeczki słodkiej papryki,
½ łyżeczki oregano,
1/3 łyżeczki mielonego kminku,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka bułki tartej do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Paprykę i cebulę kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na gorącym oleju smażymy czosnek, cebulę i paprykę przez ok. 5-7 minut. Odstawiamy. Ugotowane na półtwardo ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Pomidor parzymy, by obrać go ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie obsypujemy bułką tartą. Układamy w nim najpierw plasterki ziemniaków, potem warstwę cebuli z papryką, następnie pomidor z oliwkami a na końcu starty żółty ser. W misce rozbijamy jajka, roztrzepujemy je z mlekiem i wszystkimi przyprawami. Taką masą polewamy warzywa. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |