Idealna na szybki obiad. Łosoś to źródło zdrowych, nienasyconych kwasów Omega 3, a w dodatku wspaniale smakuje pod każdą postacią. Polecam spróbować, jak fajnie komponuje się z lekką sałatą, szpinakiem i jajkiem. Przygotujecie ją w domu w dosłownie 15 minut.
Składniki:
Dressing:
4 łyżeczki oliwy z oliwek,
łyżeczka czerwonego octu,
1 ząbek czosnku,
½ łyżeczki musztardy,
¼ łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.
Sałatka:
miks sałat (szpinak, sałata lodowa, sałata rukiew),
1 cebula,
20 g sera feta,
150 gram wędzonego łososia,
jajko.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki potrzebne do dressingu umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy. Porcjujemy łososia, którego dodajemy do miski z sałatą, pokrojoną cebulką i serem feta, a następnie delikatnie nią wstrząsamy. Gotowe składniki umieszczamy na talerzu, a na patelni lub w garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie wbijamy do niej jajko i gotujemy je w ten sposób około trzech minut. Jajko umieszczamy na gotowej sałatce i delikatnie polewamy dressingiem.
Jak podawać?
Podajemy od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |