Idealne na deser. Każdy z nas powinien sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa. Kruche, cytrynowe ciasteczka z dodatkiem delikatnej masy posmakują wszystkim, którzy gustują w lekkich deserach.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczka soli,
kostka masła lub margaryny,
szklanka cukru,
2 duże jajka,
2 łyżki soku z cytryny,
cytryna,
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Cytrynowa masa:
½ kostki masła,
½ szklanki cukru,
starta skórka z jednej cytryny,
2 łyżki soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce miksujemy ze sobą masło i cukier. Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę z jednej cytryny, ekstrakt waniliowy i jajka – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie zajmujemy się masą. Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki, ucieramy je na gładką masę i odkładamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na papierze do pieczenia formujemy małe ciastka – pieczemy przez około 15 minut. Czekamy, aż wystygną i dekorujemy ciastka cytrynową masą (grubość według uznania).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |