Smaczna i orzeźwiająca! Sałatka owocowa to doskonały pomysł na lekką przekąskę między posiłkami. Nadaje się również na deser dla osób, które nie przepadają za słodyczami.
Składniki:
Sałatka:
dwa duże jabłka,
dojrzały owoc granatu,
3 plastry selera,
garść opiekanych orzechów pecan lub włoskich.
Sos:
2 mandarynki,
szczypta mielonej kolendry,
szczypta pieprzu,
3 łyżeczki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Jabłka i seler kroimy w cienkie paski. Granat przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone pecany lub orzechy włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |