Smacznie, zdrowo i lekko. Mało kto wie, że buraki oprócz dużej dawki żelaza, zawierają również mnóstwo witamin. Najlepiej sięgać po warzywa w naturalnej postaci – idealnie nadają się na zupę, ale pasują również jako dodatek do gorących dań. Polecam przepis na sałatkę z dodatkiem pieczonych buraczków – idealna na jesienną niepogodę.
Składniki:
½ kg buraków,
¼ szklanki prażonych migdałów,
miks sałat,
3 plastry koziego sera,
gruszka.
Sos:
¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
½ łyżeczki musztardy,
½ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki cukru,
½ szklanki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Buraki płuczemy pod wodą, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut. Czekamy, aż ostygną, obieramy skórkę i kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy porcje na talarze, dodajemy po kilka plastrów buraka. Łączymy ze sobą wszystkie składniki potrzebne do sosu i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, lejącej się masy. Skrapiamy sałatkę i gotowe.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |