Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków

Smacznie, zdrowo i lekko. Mało kto wie, że buraki oprócz dużej dawki żelaza, zawierają również mnóstwo witamin. Najlepiej sięgać po warzywa w naturalnej postaci – idealnie nadają się na zupę, ale pasują również jako dodatek do gorących dań. Polecam przepis na sałatkę z dodatkiem pieczonych buraczków – idealna na jesienną niepogodę.

Składniki:

½ kg buraków,
¼ szklanki prażonych migdałów,
miks sałat,
3 plastry koziego sera,
gruszka.

Sos:
¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
½ łyżeczki musztardy,
½ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki cukru,
½ szklanki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Buraki płuczemy pod wodą, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut. Czekamy, aż ostygną, obieramy skórkę i kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy porcje na talarze, dodajemy po kilka plastrów buraka. Łączymy ze sobą wszystkie składniki potrzebne do sosu i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, lejącej się masy. Skrapiamy sałatkę i gotowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł

Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków: Podobne przepisy

Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków: wypróbuj również

Powiązane Tematy