Słodkości zawsze stanowią atrakcję kulinarną, są nagrodą, pocieszeniem, ukoronowaniem każdego menu. Jedzenie ma nie tylko dostarczać organizmowi podstawowych składników odżywczych i energii, ale również sprawiać przyjemność. Dotyczy to przede wszystkim ciast i deserów. Czekoladowe ciasto z gruszkami potrafi przygotować każdy, wystarczy zgromadzić wszystkie składniki, ułożyć na blasze w odpowiedniej kolejności i do piekarnika. Przepis prosty, smaczny i ciekawy.
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki cukru,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka cukru waniliowego,
szklanka kaszy manny,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ kostki masła,
100 g płatków migdałowych,
1,5 kg gruszek,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kaszę manną, cynamon mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 części. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeni, a boki smarujemy tłuszczem. Na dno formy wsypujemy pierwszą część sypkich produktów, na nie rozkładamy połowę gruszek. Następnie sypiemy drugą część sypkich składników i drugą połowę gruszek. Na wierzch wsypujemy trzecią część sypkich produktów i płatki migdałowe. Twarde masło, najlepiej z zamrażalnika ścieramy na tarce i rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |