Ciasteczka z dyni i białej czekolady

Przepis kulinarny
Ciasteczka z dyni i białej czekolady Zobacz 5 zdjęć

Połączenie nietypowych smaków. Sezon na dynie czas zacząć! Jeżeli znudziły się wam zupy i przeciery, to polecam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek. Połączenie łagodnego smaku dyni i białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody spożywczej,
łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki soli,
½ szklanki masła,
szklanka białego cukru,
½ szklanki brązowego cukru,
szklanka zmiksowanej dyni,
jajko,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 ½ szklanki białej czekolady.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje23
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Ciasteczka z dyni i białej czekolady: Podobne przepisy

Ciasteczka z dyni i białej czekolady: wypróbuj również

Powiązane Tematy