Połączenie nietypowych smaków. Sezon na dynie czas zacząć! Jeżeli znudziły się wam zupy i przeciery, to polecam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek. Połączenie łagodnego smaku dyni i białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody spożywczej,
łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki soli,
½ szklanki masła,
szklanka białego cukru,
½ szklanki brązowego cukru,
szklanka zmiksowanej dyni,
jajko,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 ½ szklanki białej czekolady.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 23 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |