Kremowa zupa czosnkowa

Przepis kulinarny
Kremowa zupa czosnkowa Zobacz 2 zdjęcia

Idealna na jesienne obiady. Kremowa zupa czosnkowa to bardzo aromatyczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Tanie i szybkie rozwiązanie na jesienny obiad. Polecam.

Składniki:

10 średnich ząbków czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
3 ziemniaki,
cebula,
łyżka masła klarowanego,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
160 ml śmietany do zup,
2 kromki chleba,
ser żółty.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania. Gotujemy przez około 25-30 minut (do momentu aż dojdą ziemniaki). Zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.

Jak podawać?

Podajemy z odrobiną startego żółtego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt8 zł

Kremowa zupa czosnkowa: Podobne przepisy

Kremowa zupa czosnkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy