Idealna na jesienne obiady. Kremowa zupa czosnkowa to bardzo aromatyczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Tanie i szybkie rozwiązanie na jesienny obiad. Polecam.
Składniki:
10 średnich ząbków czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
3 ziemniaki,
cebula,
łyżka masła klarowanego,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
160 ml śmietany do zup,
2 kromki chleba,
ser żółty.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania. Gotujemy przez około 25-30 minut (do momentu aż dojdą ziemniaki). Zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.
Jak podawać?
Podajemy z odrobiną startego żółtego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |