Idealna na jesienne obiady. Kremowa zupa czosnkowa to bardzo aromatyczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smak贸w. Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealnie komponuje si臋 z chrupi膮cymi grzankami. Tanie i szybkie rozwi膮zanie na jesienny obiad. Polecam.
Sk艂adniki:
10 艣rednich z膮bk贸w czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
3 ziemniaki,
cebula,
艂y偶ka mas艂a klarowanego,
s贸l,
pieprz,
ga艂ka muszkato艂owa,
160 ml 艣mietany do zup,
2 kromki chleba,
ser 偶贸艂ty.
Jak przyrz膮dzi膰?
Rozgrzewamy mas艂o na patelni, wrzucamy cebulk臋 i rozgniecione z膮bki czosnku. Sma偶ymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostk臋 ziemniaki. Przyprawiamy sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkato艂ow膮 wedle uznania. Gotujemy przez oko艂o 25-30 minut (do momentu a偶 dojd膮 ziemniaki). Zag臋szczamy 艣mietan膮 i miksujemy na g艂adki krem.
Jak podawa膰?
Podajemy z odrobin膮 startego 偶贸艂tego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Przybli偶ony koszt | 8 z艂 |