Sk艂adniki:
- 1/2 kg marchewek,
- 1 srednia cebula,
- 1 zabaek czosnku,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- 1 pojemnik (20 dag) smietany kremowki,
- 3 szklanki rosolu (instant),
- 2 lyzki masla lub margaryny,
- sol,
- bialy pieprz,
- utarta galka muszkatolowa.
Jak przyrz膮dzi膰?
Obrac starannie marchewki (ale nie zdejmujac zbyt grubej wartstwy skorki), umyc pod biezaca woda, a nastepnie pokroic w cienkie plasterki. Obrac cebule, drobno posiekac. Rozgrzac w garnku 1 lyzke masla lub margaryny, zeszklic cebule, dodac plasterki marchewki, krotko smazyc razem na malym ogniu. Wlac do garnka trzy szklanki rosolu (instant). Gotowac calosc ok. 15 minut pod przykryciem. Wyjac kilka plasterkow marchewki, ktore pozniej przydadza nam sie do dekoracji. Reszte warzyw dokladnie zmiksowac w rosole. Dodac smietane. Doprawic zupe do smaku sola, piperzem i utarta galka muszkatalowa. Obrac czosnek, pokroic w cienkie plasterki. Pieczywo tostowe pokroic w drobna kostke. Rozgrzac na patelni resztke tluszczu, podsmazyc na nim tosty z czosnkiem. Zupe na talerzach posypac plasterkami marchewki, jesli chcemy i mamy mozna posypac ja rowniez odrobina rzezuchy. Tosty z czosnkiem podawac oddzielnie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | ma艂o |
Autor | sprezynka |