Cukinie z białym serem

Przepis kulinarny

Składniki:

- 8 większych cukini,
- 20 - 30 dkg twarogu,
- 2 jajka,
- 2 duże cebule,
- ok. 4 dkg tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 1,5 szklanki liści mięty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinie umyć, obciąć końcówki, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ posiekać z cebulą, twarogiem, parmezanem, tymiankiem. Dodać jajka, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną miętę, sól, pieprz. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, skropić pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30 minut. To wszystko!

Potrzebne przybory:

Łyżka do wydrążania miąższu z cukini, nóż, naczynie do pieczenia.

Jak podawać?

Można podawać ciepłe lub zimne. Ja podaję jako danie główne, ale moi znajomi np. jako przystawkę :) Bardzo dobrze smakuje z ryżem przesmażonym z czosnkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
AutorLATRAVIATTA

Cukinie z białym serem: Podobne przepisy

Cukinie z białym serem: wypróbuj również

Powiązane Tematy