Składniki:
- 8 większych cukini,
- 20 - 30 dkg twarogu,
- 2 jajka,
- 2 duże cebule,
- ok. 4 dkg tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 1,5 szklanki liści mięty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinie umyć, obciąć końcówki, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ posiekać z cebulą, twarogiem, parmezanem, tymiankiem. Dodać jajka, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną miętę, sól, pieprz. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, skropić pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30 minut. To wszystko!
Potrzebne przybory:
Łyżka do wydrążania miąższu z cukini, nóż, naczynie do pieczenia.
Jak podawać?
Można podawać ciepłe lub zimne. Ja podaję jako danie główne, ale moi znajomi np. jako przystawkę :) Bardzo dobrze smakuje z ryżem przesmażonym z czosnkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | LATRAVIATTA |