Składniki:
- karp,
- bułka tarta,
- sol,
- olej.
Jak przyrządzić?
Karpia oprawiamy, dzielmy na dzwonki, wkładamy do miseczki, posypujemy (delikatnie, nie za dużo) solą. Odstawiamy na 30 min. Posolonego karpia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszcze do pieczenia, posypujemy bułką tartą, wlewamy (do naczynia lub blaszki) trochę oleju. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Nóż, deseczka, blaszka lub naczynie żaroodporne.
Uwagi:
Ja karpia w taki sposób zawsze szykuję na Wigilię, zamiast tradycyjnie smażonego na patelni. Ma on dwie istotne zalety: wstawiam go do piekarnika, on się piecze, a ja mam czas na inne prace, nie muszę stać nada patelnią, a przede wszystkim znika ze stołu jak ciepłe bułeczki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | madlen |