Karp pieczony (autor madlen)

Przepis kulinarny

Składniki:

- karp,
- bułka tarta,
- sol,
- olej.

Jak przyrządzić?

Karpia oprawiamy, dzielmy na dzwonki, wkładamy do miseczki, posypujemy (delikatnie, nie za dużo) solą. Odstawiamy na 30 min. Posolonego karpia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszcze do pieczenia, posypujemy bułką tartą, wlewamy (do naczynia lub blaszki) trochę oleju. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Potrzebne przybory:

Nóż, deseczka, blaszka lub naczynie żaroodporne.

Uwagi:

Ja karpia w taki sposób zawsze szykuję na Wigilię, zamiast tradycyjnie smażonego na patelni. Ma on dwie istotne zalety: wstawiam go do piekarnika, on się piecze, a ja mam czas na inne prace, nie muszę stać nada patelnią, a przede wszystkim znika ze stołu jak ciepłe bułeczki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autormadlen

Karp pieczony (autor madlen): Podobne przepisy

Karp pieczony (autor madlen): wypróbuj również

Powiązane Tematy