Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych paski,
- 3 kg kapusty kiszonej,
- 3 cebule,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Żeberka umyć poporcjować po dwie kostki. Posolić, popieprzyć i podsmażyć na patelni. Zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę. Podzielić kapustę kiszoną na 2 części. Jedną częścią wyłożyć spód brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Na to położyć warstwę zeberek, warstwę cebuli, wlać tłuszcz pozostały po smażeniu i całość nakryć drugą częścią kapusty. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz 50 minut.
Jak podawać?
Tak przyrządzone żeberka można podawać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub z chlebkiem.
Uwagi:
Potrawa prosta w przyrządzeniu, ale bardzo smaczna!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asia |