Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego,
- 1 podwójna pierś kurza,
- 1 marchewka surowa,
- 1 pietruszka surowa,
- 3/4 opakowania grzybów mun,
- sos sojowy zwykły,
- sos sojowy grzybowy,
- 1 ząbek czosnku,
- chili do zaostrzenia smaku (świeże lub w proszku lub sos).
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć, gotować 15 minut,pokroić w paski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałki.Makaron zaparzyć wg przepisy, odcedzić, pokroić na części.W garnku obsmażyć kurczaka, dodać warzywa, poddusić kilka minut dodać grzyby, makaron, sosy sojowe do smaku, czosnek przeciśnięty lub posiekany, chili.NIE PODLEWAĆ WODĄ!Uwaga: łatwo przywiera, dusić na małym ogniu często mieszając, dosolić ewentualnie do smaku.Makaron i tak się rozpadnie, czas duszenia zależy od gustu czy wolimy warzywa bardziej chrupkie czy mniej.Nazwa powstała od wyglądu dania na talerzyku.
Potrzebne przybory:
Garnek, coś do mieszania, nóż, deska.
Jak podawać?
Na gorąco.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | egata |