Składniki:
- 6 jajek
- 20 dkg żółtego sera
- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
- 1 średnia cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 3 szt. konserwowej papryki
- 3 szt. konserwowego ogórka
- 1 majonez (najlepiej "Kielecki")
- sól
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować, tuńczyka, kukurydzę i paprykę odcedzić z zalewy. Cebulę wcześniej pokroić, lekko posolić i zostawić na 15 min.
Układać warstwami:
1W:
- starte na tarce na grubych oczkach białka z jajek
- starty na tarce na grubych oczkach żółty ser
~ przykryć warstwą majonezu ~
2W:
- tuńczyk
- cebula
- kukurydza
~ przykryć warstwą majonezu ~
3W:
- pokrojona w drobną kostkę papryka konserwowa
- pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe
~ przykryć warstwą majonezu ~
Na wierzchu pokruszyć żółtka.
Potrzebne przybory:
Standardowo, jak do każdej sałatki...
Jak podawać?
Jak kto woli. Może być z pieczywem, wędlinką...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | booguska |