Składniki:
Ciasto:
- 8 jaj,
- 25 dag cukru pudru,
- 25 dag orzechów włoskich,
- wanilia lub substytut w postaci cukru wanilinowego,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki tartej bułki.
Masa:
- duża paczka biszkoptów (kocie języczki),
- gorzka czekolada,
- 1/2 l śmietany "kremówki" 30%,
- 2 opakowania "Śnieżki" na mleko,
- 1/2 szklanki ajerkoniaku,
- kawa rozpuszczalna,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- bezy (najlepiej wielkości dużej śliwki).
Jak przyrządzić?
Wykonanie:
Orzechy zemleć. Wycisnąć sok z cytryny.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny. Ubić pianę. Wyłożyc na żółtka pianę, zmielone orzechy, tartą bułkę, lekko wymieszać, wyłożyć do tortownicy z pergaminem i piec w temp. około 170-180 stopni, do 40-stu minut. Przygotować mocny napar z kawy w kieliszku, gdy wystygnie połączyć z połową szklanki ajerkoniaku. Następnie ubić "Śnieżki" z kremówką, wkruszyć do masy biszkopty, dodać startą czekoladę, wiórki kokosowe, wlać ajerkoniak z kawą i lekko wymieszać. Rozsmarować na cieście i postawić na moment do lodówki, by masa nieco stężała. Po chwili wyjąć,na masie poukładać bezy, polać polewą czekoladową, raczej gorzką, jeszcze raz wstawić do lodówki na kilka chwil a potem... Jazda! Przyjemnego pałaszowania. ;)
Uwagi:
Polecam ze względu na możliwie szybki czas przygotowania, nieistnienie ryzyka "zważenia" masy i niewątpliwą rozkosz w wykonywaniu późniejszych czynności. ;)
Aha,jeszcze jedno. Przepis na zwykłą prostokątną blaszkę. (Zależy co rozumiemy przez słowo "zwykłą") ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Aniutek |