Składniki:
- 0,25kg mąki pszennej,
- 0,25kg maki ziemniaczanej,
- 0,30kg cukru,
- 5 jajek,
- 1 margaryna,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- woda.
Jak przyrządzić?
Jajka i cukier dobrze ubić. Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do masy jajecznej. Dodać obie przesiane mąki, cukier waniliowy, proszek do piecz. I tyle wody, aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Odstawić na ok. 15 min. W tym czasie mąka powinna trochę napęcznieć. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
Jak podawać?
Podawać z bitą śmietaną i owocami sezonowymi, cukrem pudrem itp.
Uwagi:
Aby gofry były chrupiące nie należy ich po upieczeniu kłaść lecz o cos oprzeć, aż odparują.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 sztuk |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Gocha |