Składniki:
- 2 kotlety schabowe,
- 15 dkg żółtego sera,
- 2 cebulki,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- papryka,
- czosnek granulowany i inne zależnie od własnych upodobań,
- panierka, np. mąka, jajko, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Mięso rozbijamy na cieniutkie kotleciki i przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Cebulę kroimy w kosteczkę i lello podsmażamy na oliwie.
Ser trzemy na tarce, a natkę (5-6 gałązek) drobno siekamy. Następnie łączymy ser, natkę i lekka ciepłą cebulę. Tak przygotowany farsz zawijamy w mięso, uzyskując roladki, które następnie panierujemy w tradycyjny sposób (mąka, jajko, bułka tarta). Mięso smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Potrzebne przybory:
Tłuczek do mięsa, desa, patelnia.
Jak podawać?
Ja najczęściej z ziemniaczkami, któte uwielbiam (nic dziwnego, pochodzę z Poznania) i z sórówką np porową.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Dominiqa |