Składniki:
- 3 szkl. mąki,
- 1 margaryna,
- 4 jaja,
- 2 cukry waniliowe (pojedyncze),
- 1,5 łyżeczki proszku do piecz.,
- 1 kg jabłek (raczej soczyste i miękkie),
- cukier i cynamon do smaku,
- do piany: 2 łyżki mąki ziemn. lub dowolnego kisielu,
- 1/2 szkl. cukru.
Jak przyrządzić?
Makę przesiać, posiekać z margaryną, dodać proszek do piecz., cukier waniliowy i żółtka oddzielone od białek. Szybko zagnieść ciasto,odkroić kawałek wielkości niedużego jabłka i włożyć go do zamrażarki. Większą część ciasta uformować w kulę (spłaszczyć ją), włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki. W międzyczasie przygotować jabłka. Umyć je,rozkroić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon i cukier w zależności od smaku.
Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować na wielkość tortownicy i wyłożyć nim spód. Na ciasto wyłozyć jabłka. Ubić pianę z białek w nast. sposób: bardzo dokładnie ubić białka z ok. 1/2 szkl. cukru, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub dowolnego kisielu.
Pianę wyłożyć na jabłka.
Wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzec je na tarce na pianę.
Piec w temp.220 C ok 1 godz.
Po upieczeniu pospać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Miska, nóż, mikser, wałek, nowa reklamówka (taka z marketu).
Jak podawać?
Na ciepło, posypaną cukrem pudrem. Zamiast jabłek można położć na ciasto: jagody, wiśnie, czereśnie, śliwki itp.
Uwagi:
Aby za bardzo się nie męczyć z siekaniem kruchego ciasta proponuję zrobić to w nast. sposób. Mąkę razem z margaryną "potraktować" mikserem z mieszadłami spiralnymi. Gdy zaczną się robić wiórki dodać resztę składników (jak w przepisie) i dalej zagniatać mikserem do momentu, aż wszystko zacznie się łączyć (trwa to jakieś 3-4 min.). Dalej postępować wg wyżej opisanych czynności.
Aby ułatwić wałkowanie ciasta kruchego wkładam je do reklamówki. Po wyjęciu z lodówki wałkuję przez worek, ciasto się nie przykleja, ja nie klnę. Rozcinam worek, na ciasto kładę tortownicę do góry dnem, obracam i gotowe :))))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Gocha |