Parzybroda Babci Irenki Pawlak - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- kapusta, główka średnia,
- ziemniaki, ok. tyle samo co kapuchy,
- opakowanie śmietany (nie chudej!!),
- cebula, 2 duże na główki,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- olej lub oliwa.

Jak przyrządzić?

Kapuchę umyć, pokroić na drobno. Ziemniaki obrać i pokroić jak na zupę. Do dużego gara wlać trochę wody, włożyć kapuchę i na wierzch ziemniaki. Nie mieszać!! Ziemniaki muszą się być na wierzchu i się parować. Dodać listek laurowy, kilka ziarnek piperzu. Gotować, aż będzie miękkie (nie mieszać), sprawdzając co jakiś czas, czy jest woda na dnie. Jak już będzie dochodzić, zeszklić na dużej patelni na oleju pokrojoną cebulkę. Pod koniec smażenia wlać na patelnię smietanę (dobrą i dosyć tłustą, żeby się nie "zważyła"). Ja kapusta i ziemniaki będą już miękkie, pomieszać je, wlać do nich śmietanę i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ma być dosyć pieprzne, ale zależy, kto co lubi:)) Je się gorące bardzo!

Potrzebne przybory:

Gar i patelnia.

Jak podawać?

Na talerzach:)) ze śliniakiem na brodę.

Uwagi:

1. Można do kapusty dodać marchewkę (zetrzeć na tarce).

2. Wody nie ma byc za duzo- troche na dnie, tak zeby sie nie przypalilo.

3. Ma sie tak rozgotowac, zeby byla papka na koncu:)))

4. Parzybroda dlatego, ze jest tak dobre, ze sie je bardzo gorące i parzy brodę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcjedużo
Przybliżony koszt7 zł
AutorPawlaczka

Parzybroda Babci Irenki Pawlak: Podobne przepisy

Parzybroda Babci Irenki Pawlak: wypróbuj również

Powiązane Tematy