Składniki:
- paczka makaronu świderki, kolanka (lub inny, ale gruby),
- 0,5 kg pieczarek,
- cebula (pół średniej wielkości),
- czubata łyżka masła,
- mały kubek śmietany,
- sól,
- pieprz i dość dużo bazylii.
Jak przyrządzić?
Obieramy pieczarki, po czym kroimy je w plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę.Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy cebulę i pieczarki. (Można podlać niewielką ilością wody.) Gdy się odpowiednio podduszą, wlewamy śmietanę z wymieszanymi przyprawami. Jeszcze chwieczkę poddusimy i już jest gotowe. W między czasie gotujemy makaron. Ugorowany makaron polewamy przygotowanym sosem pieczarkowo-bazyliowym. To jest naprawdę pychota!!! Przepis ten przywizła moja córka ze studiów. Studenci wymyślają sobie różne potrawy, między innymi i ta jest ich wymysłem. Warto spróbować.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania makaronu, cedzak, patelnia, łyżka, nóż do krojenia.
Jak podawać?
Na płaskim talerzu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Maria |