Makaron z sosem pieczarkowo-bazyliowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- paczka makaronu świderki, kolanka (lub inny, ale gruby),
- 0,5 kg pieczarek,
- cebula (pół średniej wielkości),
- czubata łyżka masła,
- mały kubek śmietany,
- sól,
- pieprz i dość dużo bazylii.

Jak przyrządzić?

Obieramy pieczarki, po czym kroimy je w plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę.Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy cebulę i pieczarki. (Można podlać niewielką ilością wody.) Gdy się odpowiednio podduszą, wlewamy śmietanę z wymieszanymi przyprawami. Jeszcze chwieczkę poddusimy i już jest gotowe. W między czasie gotujemy makaron. Ugorowany makaron polewamy przygotowanym sosem pieczarkowo-bazyliowym. To jest naprawdę pychota!!! Przepis ten przywizła moja córka ze studiów. Studenci wymyślają sobie różne potrawy, między innymi i ta jest ich wymysłem. Warto spróbować.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania makaronu, cedzak, patelnia, łyżka, nóż do krojenia.

Jak podawać?

Na płaskim talerzu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt7 zł
AutorMaria

Makaron z sosem pieczarkowo-bazyliowym: Podobne przepisy

Makaron z sosem pieczarkowo-bazyliowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy