Składniki:
*Ciasto:
- 1 kg mąki krupczatki,
- 1 szklanka cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- całe opakowanie cukru waniliowego,
- kostka margaryny,
- 5 zółtek lub więcej,
- śmietana lub jogurt naturalny (nada ciastu jednolitą masę).
*Jabłka:
- 3 kg jabłek,
- cukru do smaku,
- cynamon.
* Na blaszkę:
- troszke margaryny do posmarowania.
Jak przyrządzić?
*Ciasto: 1kg maki krupczatki + szklanka cukru + pół łyżeczki proszku do pieczenia + cukier waniliowy ( całe opakowanie ) + kostka margaryny / podczas zagniatania dodajemy stopniowo żółtka a nastepnie dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny - dodajemy tyle ile bedzie potrzeba by ciasto miało masę jednolitą cały czas ugniatając, gdy ciasto jest już dobrze ugniecione ( nie ma grudek ) należy ciasto włożyć do lodówki na chwilkę w tym czasie można się zająć: *Jabłkami: jabłuszka obrane drobno pokroić w ścinki dodać cukier, cynamon - doprawiamy do smaku jak kto lubi.
*Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części, pierwszą część rozwałkować i wyłóżyć do posmarowanej blaszki następnie ciasto posypać bułką tartą i nałożyć gotowe jabłka następnie przykryć drugą częścią ciasta ( też rozwałkowanego )zalepić boki oraz tak zakrywać by nie porobiły się zgrubienia, po zalepieniu należy ciasto ponabijać widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym w 175 stopniach do momentu aż nasza szarlotka się zarumieni. Po wyjeciu (i ewentualnym ostygnięciu) posypać cukrem pudrem!
Potrzebne przybory:
- duża miska na obrane i posiekane jabłka ( tak by wygodnie było je wymieszać z cukrem i cynamonem),
- blaszka,
- wałek,
- stolnica.
Jak podawać?
szarlotkę można podawać na zimno z samym cukrem pudrem jak i na ciepło z bitą śmietaną ( toszkę więcej kalorii ale samkuje wyjątkowo ):)Życze smacznego!!
Uwagi:
Przepis mojej babci jest bardzo stary ale samo ciasto jest wyśmienite, do zajadania się w niedzielne podwieczorki :).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Marta-parii |