Składniki:
- 60 dkg piersi z kurczaka,
- 25 dkg pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 1 papryka czerwona,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- przyprawy: sól, pieprz, KAMIS do potraw włoskich,
- oliwa,
- 1 kg frytek (10-10 mm wstepnie podsmażane - z paczki),
- 1 opakowanie sera w plastrach (8 plastrów).
Jak przyrządzić?
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażać z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Przyprawić solą i pieprzem.
Odstawić.
Kurczaka pokroić w cieńkie paski, oprószyć solą pieprzem, papryką i przyprawą włoską KAMISA.
Wlać oliwę, wrzucić kurczaka, podsmażyć (ok. 20 min).
Dodać podsmażone pieczarki i cebulę. Smażyć dalej.
Paprykę pokroić w paski dodać do kurczaka i smarzyć. Dodać kukurydzę razem z sokiem z puszki. Smażyć do momentu wyparowania wody. Doprawić.
Frytki upiec na blasze w piekarniku (200 st.C. ok 15 min.)
Na talerz wyłożyć frytki i kurczaka. Na wierzch położyć po 2 plastry sera, pokrojonego w paski(1 plaster = 3 paski).
Zapiekać ok. 5 min. (do momentu rozpuszczenia sera).
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia , miska, patelnia.
Jak podawać?
Na ciepło z białym półwytrawnym winem. W eleganckiej atmosferze.
Uwagi:
Podawać ciepłe. Idealnie współgra z sórówką rzymską lub z kapusty pekińskiej. Podawać z białym półwytrawnym winem.
Na stole powinna znaleźć się też sól do frytek i sosy (ketchup, majonez itp.)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | GRZESIEK |