Składniki:
- filety z kurczaka - 2,3 pojedyncze,
- 3 strąki papryki - najlepiej 1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta, ale mogą być jednokolorowe,
- 1 seler naciowy,
- 1 mały seler korzeniowy ,
- 3 cebule,
- 3 marchewki,
- 1 pietrucha,
- mąka pszenna,
- sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta, ew. zioła,
- 3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kosteczkę : marchewkę (najpierw, bo najtwardsza), pietruszkę, papryki. Dusić pod przykrywką na małym ogniu. Po 15 min. dolać szklankę wody, dusić dalej. Po następnych 15 min. dodać seler naciowy pokrojony w kostkę i seler korzeniowy, starty na tarce o dużych oczkach.W tzw. międzyczasie umyć filety, pokroić w kostkę (2x2 cm) i na talerzu posypać solą, pieprzem, vegetą, papryką w proszku, ziołami. Wymieszać dobrze i odstawić. Po jakimś czasie wymieszać jeszcze raz.Spróbować warzywa - jeśli mają już ulubioną miękkość - dolać jeszcze wody, tak, żeby było raczej płynne nić papka.Przyprawić solą, pieprzem, vegetą - ale ostrożnie, pamiętać, że przyprawy są już też na kurczaku. Z drugiej strony - warzywa i mięsą "ciągną" sól o przyprawy, więc nie trzeba się trząść nadmiernie. Zawsze można doprawić.Kurczakowe kawałki posypać mąką, trochę w niej obtoczyći wrzucać na warzywa. Mieszając pogotować na małym ogniu 10 min. Można dodać maggi, łyżeczkę koncentratu pomidorowego.Jeśli jest rzadkie (powinien wytworzyć się taki sosik) - rozmieszać łyżeczkę mąki z wodą, dodać, zagotować.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, duży garnek.
Jak podawać?
Z jakimkolwiek pieczywem i herbatką.
Uwagi:
Warzyw trzeba co chwilę próbować, żeby nie rozgotować, w każdej porze roku mają inną twardość.Po dodaniu kurczaka w mące pilnować przed przypaleniem (nie zwiększać ognia, pomieszać).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |