Sałatki to ważna dyscyplina sportowa w Polsce. Są sałatki modne, wykwintne, weselne, a przede wszystkim sałatki sekretne. Każda gospodyni ma swoje przepisy, a nowe pomysły często przekazuje w największej tajemnicy. Fasolka szparagowa to niełatwy zawodnik. Wymaga dobrego otoczenia a ekstremiści jadają ją wyłącznie z masłem, w ostateczności z bułką tartą. Tu w towarzystwie pomidorów. A efekt bardzo miły. Dzięki jajkom ta sałatka stanowić może sycące danie i najlepiej występuje solo, ewentualnie w duecie z bagietką. Pamiętajmy jednak, że potrzebna jest tu oliwa najwyższej jakości, bo jej aromat dominuje nad potrawą.
Składniki:
½ kg fasolki szparagowej,
1 czerwona cebula,
3-4 pomidory (najlepiej malinowe),
2 jaja,
¼ szklanki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
½ łyżeczki suszonego oregano,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Fasolkę czyścimy z włókien, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Do sporej salaterki wkładamy odsączoną i pokrojoną na kawałki fasolkę wraz z cebulą.
Mieszamy.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
Wkładamy delikatnie do salaterki.
Jajka gotujemy na twardo a następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do sałatki.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i ziołami, doprawiamy solą i polewamy całość.
Delikatnie mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy z bagietką lub tostami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |