Składniki:
- śledzie matiasy,
- śmietana,
- majonez (najlepiej kielecki),
- czosnek,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy tak dlugo by byly dobre (zalezy jak bardzo sa slone i jakie lubimy jesc :), krajamy w kawaki, dolewamy smietany i taka sama ilosc majonezu, lekko pieprzymy i dodajemy sok z cytryny. Na koniec czosneczek najlepiej miazdzony albo przeciskany (drobno krojony nie da tak dobrego aromatu). Ja lubie na prawde ostro wiec daje jeden zabek na jeden plat. Proponuje na poczatek proporcje pol zabku na jeden plat.
Uwagi:
Ostatnio robilem 2,5 kg sledzi i dalem 0.5 litra majonezu, 0.6 litra smietany, poltora cytryny. Proporcje najlepiej samemu wypracowac :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | milczek |