Paluszki cebulowe

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 cebula,
- 240g mąki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g masła lub margaryny,
- 150ml kwaśnej śmietany,
- do posmarowania 1 jajko,
- a do dekoracji zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?

Obrać cebulę i drobno posiekać, nastawić piekarnik na 250stopni. Ręcznie lub w mikserze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać pokrojony na kawałki tłuszcz i smietanę. Szybko wyrobić ciasto, dodać cebulę. Wyłożyć ciasto na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na 15 części. Z każdej uformować wałek o długości ok.15cm, ułożyć na wyłozonej papierem blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami. Piec około 10 minut pośrodku piekarnika.

Jak podawać?

Pyszne z dipami, jak też z masłem czosnkowym. Super dodatek do zup.

Uwagi:

Jeśli lubimy czosnek i ostro przyprawione dania, możemy wycisnąć do ciasta 1-2 ząbki czosnku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
AutorAsiul

Paluszki cebulowe: Podobne przepisy

Paluszki cebulowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy