Składniki:
- 1 cebula,
- 240g mąki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g masła lub margaryny,
- 150ml kwaśnej śmietany,
- do posmarowania 1 jajko,
- a do dekoracji zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Obrać cebulę i drobno posiekać, nastawić piekarnik na 250stopni. Ręcznie lub w mikserze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać pokrojony na kawałki tłuszcz i smietanę. Szybko wyrobić ciasto, dodać cebulę. Wyłożyć ciasto na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na 15 części. Z każdej uformować wałek o długości ok.15cm, ułożyć na wyłozonej papierem blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami. Piec około 10 minut pośrodku piekarnika.
Jak podawać?
Pyszne z dipami, jak też z masłem czosnkowym. Super dodatek do zup.
Uwagi:
Jeśli lubimy czosnek i ostro przyprawione dania, możemy wycisnąć do ciasta 1-2 ząbki czosnku.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Asiul |