Składniki:
- 1litr świeżych małż w skorupkach,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- pół kostki masła,
- cebula,
- trochę startej marchewki,
- natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Świeże małże oczyścić z wodorostów, otwarte muszle odrzucić, w rondlu roztopić masło, poddusić cebulkę, zetrzeć trochę marchewki.Wrzucić małże, podlać winem, dusić do czasu aż się muszle otworzą, czyli ok. 20min.Mieszać od czasu do czasu, w razie konieczności podlać odrobiną wody.Na koniec wrzucić natkę pietruszki.Uwaga!Małże, które nie otworzyły się w czasie duszenia, również odrzucamy.
Jak podawać?
Podawać w głębokich talerzach, koniecznie polać sosem własnym, najlepiej smakują z frytkami.
Uwagi:
Godny uwag jest także sposób jedzenia tego dania.Otóż zamiast sztućców, czy paluszków własnych używamy skorupki, którą jak szczypcami wyciągamy małże z innych skorupek.Problematyczne w tym daniu jest jedynie zdobycie świeżych małż.Ja skorzystałam z usługi zaprzyjaźnionego kierowcy, który zawodowo kursuje na trasie Paryż – Rzeszów. :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | emma |