Składniki:
- 5 jajek,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- owoce.
Jak przyrządzić?
jaja zmiksować z cukrem do białości, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i wodę. Całość ciasta podzielić na dwie części: do jednej dodać trzy łyżki mąki,a do drugiej trzy łyżki kakao. Ciasto wylewać na zmianę do tortownicy. na ciasto wyłożyć dowolne owoce i piec ok. 50 min.Gotowe posypac cukrem pudrem lub oblac polewą o dowolnym smaku.
Potrzebne przybory:
2 lub 3 miski, mikser , prodiż.
Jak podawać?
Podawać posypaną cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto można podzielić na więcej części i dodać np. barwniki spożywcze ( będzie bardziej kolorowe).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | 315 kcal / porcja |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | anusia |