Składniki:
- płaty śledziowe solone 1kg,
- cebula 1kg,
- 1 puszka czarnej fasoli olej,
- przecier pomidorowy 1 słoiczek,
- papryka pieprz,
- ocet.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy żeby niebyły zbyt słone po wymoknięciu kroimy na małe kawałki o.k. 2cm i wkładamy na durszlak polewamy 4-ma łyżkami octu mieszamy i czekamy aż bobrze obciekną .Następnie cebule kroimy półksiężyce i smażymy na oleju 3/4szklanki aż będzie miękka dodajemy cały przecier pomidorowy troche pieprzu i papryki chwile mieszamy aż się wszystko połączy i odstawiamy do ostygnięcia ,odcedzamy fasolena durszlaku przelewając ją przegotowaną zimną wodą gdy już wszystkie składniki są gotowe to wszysko mieszamy razem i zostawiamy w lodówce na (pare godzin ) np. 1h.
Potrzebne przybory:
Deska, patelnia, nóż, durszlak.
Jak podawać?
Jako przekąska na stół przy wszelkich uroczystościach domowych. Danie wygląda apetycznie i jest smaczne.
Uwagi:
Polecam bardzo smaczne. Życze smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Ryszard |