Składniki:
- ułatwiając sobie życie - ziemniaki pozostałe z obiadu,
- kiełbasa sucha np. żywiecka, piwna - byle była gruba w średnicy,- 3 cebule,
- 4 jabłka,
- śmietana - kubek duży,
- majeranek, vegeta, cynamon lub imbir.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w plastry, kiełbaskę tak samo. Jabłka obieramy i również kroimy w dość grube plastry, cebulę natomiast w krążki. Cebulkę przesmażamy chwilkę z jabłkami, dodając majeranek, vegetę, cynamon lub ( i ) imbir. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie - ziemniaki, kiełbaskę, jabłka z cebulką. Zalewamy to wszystko śmietaną i wstawiamy na ok. 25 - 30 minut do piekarnika.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło, świetnie smakuje z piwem.
Uwagi:
Potrawa nie jest klasyczną zapiekanką, jest to coś raczej duszonego, lecz sedno tkwi w tym aby ją wstawić do piekarnika i nie mieszać, a w żadnym razie nie dusimy w garnku jak np. gulasz - często mieszając. Danie jest sycące i ma naprawdę ciekawy smak. Dla niezapowiedzianych gości - w sam raz!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | LA TRAVIATTA |