Pychotka z bakaliami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 8 twardych jabłek, obranych i pokrojonych w kostki (1cm),
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju,
- 200 g rodzynek (nie moczyć!),
- 150 g orzechów włoskich, rozdrobnionych,
- 2 i pół szklanki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 białek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.1 łyżeczka sodytrochę margaryny do wysmarowania blachy

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na czas ubijania piany z białek i szczypty soli.Gdy piana ubita na sztywno, dodajemy ją do masy (wydawającej się dziwną, ale jest OK), mieszamy wszystko dokładnie, wlewamy na posmarowaną blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) na 40 minut.

Uwagi:

Ciasto robi się ciemne podczas pieczenia, niech to was nie zdziwi, bo to zasługa sody. Udaje się każdemu!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorMagdalena

Pychotka z bakaliami: Podobne przepisy

Pychotka z bakaliami: wypróbuj również

Szybki placek z bakaliami

... Jeśli masz wielką ochotę na pyszne ciasto, ale nie masz na jego przygotowanie zbyt wiele czasu, zrób szybki placek z bakaliami. To naprawdę nie jest trudne, ale za to pyszne. Potrzebujesz ... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... Wprawdzie do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, ale już teraz warto zacząć zastanawiać się nad wigilijnym menu. Bo kto powiedział, że co roku muszą być takie same potrawy? No owszem, karpia nie może zabraknąć, ale może tym razem zamiast ...

dawno temu

Bakalie

... Bakalie towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Podobno pierwszymi roślinami uprawnymi były palmy daktylowe, figowce i migdałowce. Postrzegając bakalie jako naturalne snacki bądź słodycze, nie zdajemy sobie sprawy z ich walorów odżywczych - a ...

dawno temu

Uwaga na konserwanty! Czy wszystkie suszone owoce są siarkowane?

... Wydawałoby się, że do bakalii nie trzeba nas przekonywać. Zwłaszcza teraz, w zbliżającym się okresie świątecznym zyskują na popularności. Wiele tradycyjnych przepisów nie może obejść się bez suszonych owoców i orzechów. Kupując je należy jednak ...

dawno temu

Jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych?

... Mole spożywcze znajdują się niemal wszędzie - w bakaliach, orzechach, cukrze czy makaronach. Zmagania z nimi często przypomina walkę z wiatrakami. Na te domowe szkodniki jest jednak kilka prostych sposobów. Zobaczcie, jak skutecznie pozbyć się ...

dawno temu

Hot cross buns – bułeczki wielkanocne

... Hot cross buns to tradycyjne angielskie drożdżówki z charakterystycznym krzyżykiem, nadziewane bakaliami. Wypiekane są z okazji Świąt Wielkanocnych i najczęściej spożywane w Wielki Piątek (Good Friday). ... Hot cross buns to tradycyjne ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść muesli?

... Muesli to bardzo wartościowy i pożywny posiłek, od którego powinniśmy zaczynać każdy dzień. Tak przynajmniej mówią reklamy. I… mają racje. Ta mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów, rodzynek ... z dzieciństwa. Ziarna – dobre do ...

dawno temu

Przepisy na keks

... spaceru, podczas którego spalisz tę chwilę przyjemności i dotlenisz organizm. Jak przygotować tę pyszność? Będziesz potrzebować: 3 szklanek mąki,szklanki cukru,kostki masła,4 jajek,30 dag bakalii,2 ... łyżeczek proszku do pieczenia,szczypty ...

dawno temu

Przepis na wesołe piernikowe ludziki!

... można przyozdobić wedle własnego uznania i wyobraźni, używając wszelkich produktów spożywczych, takich jak lukier czy bakalie. To wspaniała zabawa dla najmłodszych i starszych domowników! Sprawdź, jak przygotować aromatyczne piernikowe ludki. ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają migdały?

... Do zdrowych przekąsek zaliczamy migdały, które są jednymi z najsmaczniejszych bakalii. Jednak oprócz swoich walorów smakowych, migdały mają wiele zalet zdrowotnych. Migdały wykorzystywane są w kuchni ... . Witamina B2 wpływa korzystnie na układ ...

dawno temu

Czy zjadłbyś psycho-pączka?

... ilością rodzajów niż w naszym kraju. Amerykańskie pączki posypuje się różnymi bakaliami i słodkimi posypkami, nadziewa praktycznie wszystkim co tylko komponuje się ze słodkim ciastem i polewa jedną ... rodzajów niż w naszym kraju. Amerykańskie ...

dawno temu

Co kryją w sobie orzechy

... Chociaż dzisiaj bakalie są dostępne dla każdego, kiedyś uznawane za rarytas stanowiły przekąskę tylko dla ludzi zamożnych. Orzechy nerkowca Uznawane za najsmaczniejsze na całym świecie. Mają ... nie tylko oryginalny kształt, ale również ...

dawno temu

Szarlotka z lodami

... , bakalie lub migdały słoik prażonych jabłek (mogą być z cynamonem) Zasada wykonania jest dziecinnie prosta : Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Powstała masę przelewamy do żaroodpornego ... naczynia Na wierzch kładziemy ...

dawno temu

Powiązane Tematy