Pychotka z bakaliami

Przepis kulinarny

Składniki:

- 8 twardych jabłek, obranych i pokrojonych w kostki (1cm),
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju,
- 200 g rodzynek (nie moczyć!),
- 150 g orzechów włoskich, rozdrobnionych,
- 2 i pół szklanki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 białek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.1 łyżeczka sodytrochę margaryny do wysmarowania blachy

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na czas ubijania piany z białek i szczypty soli.Gdy piana ubita na sztywno, dodajemy ją do masy (wydawającej się dziwną, ale jest OK), mieszamy wszystko dokładnie, wlewamy na posmarowaną blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) na 40 minut.

Uwagi:

Ciasto robi się ciemne podczas pieczenia, niech to was nie zdziwi, bo to zasługa sody. Udaje się każdemu!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorMagdalena

Pychotka z bakaliami: Podobne przepisy

Pychotka z bakaliami: wypróbuj również

Powiązane Tematy