Składniki:
- 8 twardych jabłek, obranych i pokrojonych w kostki (1cm),
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju,
- 200 g rodzynek (nie moczyć!),
- 150 g orzechów włoskich, rozdrobnionych,
- 2 i pół szklanki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 białek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.1 łyżeczka sodytrochę margaryny do wysmarowania blachy
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na czas ubijania piany z białek i szczypty soli.Gdy piana ubita na sztywno, dodajemy ją do masy (wydawającej się dziwną, ale jest OK), mieszamy wszystko dokładnie, wlewamy na posmarowaną blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) na 40 minut.
Uwagi:
Ciasto robi się ciemne podczas pieczenia, niech to was nie zdziwi, bo to zasługa sody. Udaje się każdemu!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Magdalena |