Co kryją w sobie orzechy
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuWłoskie, migdały, pistacje… Któż ich nie lubi, zwłaszcza że są smaczne i zdrowe, ze względu na zawartość wielu składników odżywczych. Mowa oczywiście o orzechach. Są przysmakami, których nie powinno zabraknąć w zbilansowanej diecie zarówno dzieci, jak i starszych osób. Można sięgać po nie zawsze, gdy najdzie nas ochota na chrupanie, zastępując w ten sposób niezdrowe chipsy.
Chociaż dzisiaj bakalie są dostępne dla każdego, kiedyś uznawane za rarytas stanowiły przekąskę tylko dla ludzi zamożnych.
Orzechy nerkowca
Uznawane za najsmaczniejsze na całym świecie. Mają nie tylko oryginalny kształt, ale również wyjątkowy, delikatny smak doceniany przez wielbicieli bakalii. Są doskonałą przekąską, ale mogą być także ciekawym dodatkiem do sałatek, dzięki czemu uatrakcyjniają ich smak. Służą także do dekorowania różnych potraw. Bardzo często wykorzystywane są w kuchni chińskiej oraz japońskiej. Zawarte w nich związki mineralne oraz witaminy korzystnie wpływają na stan paznokci, włosów i skóry. Ich inną cenioną zaletą są właściwości uspokajające. Ze względu na nie orzechy te zalecane są osobom nerwowym, zestresowanym.
W sklepach dostępne są orzechy nerkowca solone oraz prażone.
Pistacje
Pistacje nazywane są przez Chińczyków „orzechami szczęścia”. Mają tak wielu zwolenników, że dnia 26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji. Ich miłośnicy doceniają wyjątkowy smak i aromat. Na uwagę zasługuje także fakt, że jedna pistacja ma zaledwie trzy kalorie. Poza tym ich porcja w 20% zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę B6, której brak może powodować apatię, kłopoty z zaśnięciem oraz depresję. Mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz cukierniczym. Są składnikiem lodów, ciast, budyniów, marcepanów, a także tortów.
Można je jeść na surowo oraz uprażone lub osolone.
Migdały
Wśród bakalii ogromną rolę odgrywają także wyjątkowo smaczne migdały. Nieocenione są ich właściwości zdrowotne. Zawierają magnez, witaminę B1 oraz PP, dzięki czemu poprawiają pamięć i koncentrację. Są także bogatym źródłem wapnia oraz witaminy E. Doskonale nadają się jako przekąska podczas imprezy, do codziennego podjadania, a także jako dodatek do piwa czy wina. Migdały uważano kiedyś za bakalie przynoszące szczęście. Wierzono, że pozytywnie wpływają na płodność, zapobiegają bólom zęba oraz chronią przed uderzeniami pioruna. Zbliża się tłusty czwartek i dlatego warto wiedzieć, że zgodnie ze znanymi przesądami, kto natrafi na migdały w pączku, będzie miał wyjątkowe szczęście i sprzyjać mu będzie pomyślność przez cały rok.
Orzechy włoskie
Garść orzechów włoskich dziennie nie tylko poprawia pamięć i koncentrację, ale także wzmacnia serce. Poza tym orzechy wpływają korzystnie na naszą urodę, nawilżając skórę. Chronią przed depresją sezonową. Są zalecane kobietom w ciąży, aby mózg dziecka rozwijał się prawidłowo. Ich dobry smak oraz oryginalny kształt uatrakcyjni niejedną potrawę.
Smaczne, zdrowe, niewielkie, dzięki czemu z łatwością mieszczą się w kieszeni — to chyba wystarczające powody, dla których warto zakochać się w bakaliach i już od dziś znaleźć dla nich miejsce w swoim menu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze