Składniki:
- 1 kostka palmy,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 paczki herbatników (Pettit Beurre),
- 3 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!),
- bakalie wg uznania.
Jak przyrządzić?
=*= Tłuszcz, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao wkładamy do garnka lub miski o pojemności ok. 2-2,5 l.=*= Stawiamy to na małym ogniu i cały czas mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty (mieszając bo kakao łatwo się przypala) i odstawiamy do ostygnięcia.=*= W tym czasie odmierzamy sobie mleko w proszku i kruszymy herbatniki.=*= Do lekko przestudzonej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak, aby powstała piękna gęsta gładka masa. Teraz wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.=*= Tak przygotowaną masę wykładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem podłużnej formy (korytka) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 6).=*= Po prostu pycha !!
Jak podawać?
Blok podajemy pokrojony w plastry grubości 0,5 cm.
Uwagi:
Blok czekoladowy to cudo, którym mama rekompensowała mi niedostatki czekolady w dzieciństwie (lata 80-te). Żaden wyrób czekoladopodobny się nie umywa ;-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Nicha |