Składniki:
- 0,5 kg marchwi,
- duży brokuł,
- 1 średnia cebula,
- szklanka bulionu z kostki,
- masełko do smażenie,
- 2 rożki serka topionego ziołowego,
- przyprawy do smaku wedle gustu,
- 2-3 ziemniaki ugotowane.
Jak przyrządzić?
Na dwóch łyżkach masełka podsmażamy lekko pokrojoną w kostke cebulkę. Gdy się zeszkli wrzucamy na to pokrojoną w plasterki marchewkę i krótko dusimy, mieszając, zeby cebulka sie super nie spiekła.Po 3 minutach, gdy marchewka lekko się zeszkli dolewamy bulionu tak, żeby przykrylo marchewkę, przykrywamy i dusimy aż marchewka lekko zmięknie. W razie ubytku płynu, dolewamy bulionu. Nie ma go być za dużo, bo to nie zupa. Gdy marchewka dojdzie, ładujemy do rondla pokruszone różyczki brokułowe (jezeli ktoś wrzuca równiez te grubsze części, niech wrzuci je troche wcześniej, zeby zmiekły) mieszamy całość i dusimy aż zmiękną brokułowe kawałki. Podlewamy bulionem, tak aby całość nie przywarła do dna i była wilgotna. Pod koniec, gdy brokuły i marchewka ładnie zmiękna, wrzucamy dwa rożki ziołowe i energicznie mieszamy. Czekamy aż serek sie rozpuści, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i papryką ewentualnie odrobiną ziół prowansalskich.
Wcześniej ugotowane ciepłe kartofelki kroimy w plasterki, układamy na talerzu, wykładamy na to porcję miszmaszu, posypujemy zieleninką i wmiatamy z przyjemnością.
Potrzebne przybory:
Standardowe; rondel, nóż, deska do krojenia, fartuch dla lubiących się uświnić.
Uwagi:
Potrawa jest równie smaczna na zimno jak i na gorąco. Można ją podawać jako danie samodzielne, albo dodatek sałatkowy do mięcha.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | jeloneq |