Sk艂adniki:
- piers z kurczaka,
- oliwki: czarne i zielone (po ok.15 sztuk),
- 2 lyzki stolowe kaparow,
- duza cebula,
- zabek czosnku,
- ostra papryczka,
- oliwa,
- makaron,
- pomidory,
- ser,
- oregano.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pokroic oliwki, wrzucic je do garnuszka,dodac kapary i wszystko oproszyc papryczka (dawka uzalezniona od indywidualnych preferencji). to wszystko zalac ok. 3 lyzkami oliwy i wymieszac-pozostawic w spokoju przez ok. pol godziny. pokroic piers z kurczaka i podsmazyc-pod koniec dodac pokrojona cebule i zmiazdzony czosnek-smazyc do "zeszklenia" sie cebuli.sos przygotowjuemy z pomidorow albo "naturalnych" albo w puszce-trzeba je wyjac ,pokroic i na osobnej patelni podgrzewac.przed podgrzewaniem dodac podsmazona piers+cebule+czosnek oraz oliwki i kapary uprzednio zamoczone w garnuszku z oliwa i papryczka.dodac oregano i wszystko mieszac az do uzyskania odpowiedniej konsystencji (zalezy czy lubicie sos rzadki czy gesty). w miedzyczasie ugotowac makaron, odcedzic, podac na talerzu,posypac startym drobniutko serem. to wszystko zalac przygotowanym sosem. Smacznego!
Jak podawa膰?
Od razu po przyrzadzeniu.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 1 porcja |
Autor | zwolay |