Składniki:
Przepis na 4 porcje: 12 średnich ziemniaków, 40 dag mielonego mięsa (najlepiej cielęciny, ale z innym też jest pysznie), 1 czerwona papryka, 1 jajko, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki (chyba że ktoś nie lubi), 1 łyżka masła lub margaryny, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dokładnie wyszorować ziemniaki i osuszyć. W każdym odciąż wzdłuż płaską "pokrywkę". Wydrążć łyżeczką done części ziemniaków, pozostawiając pół centymetrowy brzeg (ostrożnie żeby nie przebić) - resztę z drążenia ziemniaków włożyć do miseczki. Włożyć ziemniaki do zimnej wody. Obrać cebulę, drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić cebulę i wydrążone części z ziemniaków. Dusić na małym ogniu do miękkości (można podlewać trochę wody ale żeby nie było zbyt rzadkie) - gdy jest miękkie i wysmażone - zmiksować. Oczyścić i umyś paprykę, pokroić w kostkę dość drobno. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki - część można odłożyć do dekoracji - resztę posiekać. Zagnieść mielone mięso z masą cebulowo - ziemniaczaną, jajkiem, papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić pikantnie solą i pieprzem (można sypnąć chili jeśli ktoś woli, lub dodawać inne przyprawy do mięsa mielonego).Natrzeć wydrążone ziemniaki solą, pieprzem i wypełnić przygotowanym nadzieniem (można płasko lub w taki sposób, żeby nadzienie uzupełniło ziemniaka do pierwotnego kształtu - czyli z brzuszkiem :) Ułożyć na blasze i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 30 - 40 min w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu ułożyć na półmisku, udekorować natką, podawać z zieloną sałatą.
Potrzebne przybory:
Dobrze mieć mikser, ale ja radzę sobie ugniatając widelcem.
Jak podawać?
Dorącą, może być do zimnego piwa lub dobrego winka.
Uwagi:
Niektórzy znajomi zakochani w sosach również je stosują - ale ja wolę zwyczajne. Smacznego
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 1 porcja = ok. 620 kalorii. |
Autor | Magik |