Składniki:
Ciasto: 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki kakao ciemnego, 4 jajka, 1.5 szkl. mąki pszennej, łyzeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub olejek rumowy
posypka kokosowa: pół kostki margaryny, pół szkl. cukru, 15 dag kokosu, 2 łyżki mleka
Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić w przynajmniej 1.5 litrowym garnku, wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia(wszystko to na dość małym ogniu), dodać wode i kakao dobrze wymieszać, zagotowac, wystudzić. W czasie gdy masa czekoladowa sie studzi przygotowujemy posypkę kokosową: roztopić margarynę i rozpuścić w niej cukier, dodać mleko, zagotować, wsypać kokos i lekko przesmażyć na małym ogniu(2-3 min, cały czas mieszając). Po ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliwym, porządnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Przelać do formy(najlepiej okrągłej) wysmarowaną tłuszczem i wysypanej drobną bułką tartą.Posypać przygotowanym kokosem, nie za grubo. Piec w 180 st. przez ok 40 min
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, szklanka, okrągła forma.
Jak podawać?
Jest dość słodkie i tłuste więc najlepiej smakuje z dobrą kawą :)
Życzę smacznego!
Uwagi:
1)Jeżeli masa przed dodaniem będzie za gęsta(tzn. mikser będzie zwalniał) to można dodać 2-3 łyżki mleka a dopiero potem pianę z białek.
2)Ja piekę z połowy składników i w starej, teflonowej patelni z której odpadła rączka - dobrze sie wyjmuje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Bigmama |